IMF, Pakistan’a yönelik kurtarma paketini koşulların sağlanmadığı gerekçesiyle erteledi
Uluslararası Para Fonu (IMF), ekonomik sıkıntılar yaşayan Pakistan’a yönelik kurtarma paketini, önceki anlaşmanın koşullarının sağlanmadığı gerekçesiyle erteledi.
Ulusal basında yer alan haberlere göre, IMF ile Pakistanlı yetkililer arasında 1 Şubat’ta başkent İslamabad’da başlayan ve dün sona eren görüşmelerden beklenen sonuç henüz çıkmadı.
IMF’den yapılan açıklamada, anlaşmada ilerleme kaydedilmesi için görüşmelerin önümüzdeki günlerde online olarak devam edeceği belirtildi.
İsmini vermek istemeyen Pakistanlı bir yetkili, IMF’nin İslamabad’dan sübvansiyonları sona erdirmesini ve vergileri artırmasını istediğini söyledi.
Pakistan Gelir ve Maliye Bakanı İshak Dar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, IMF ile müzakerelerin olumlu sonuçlandığını ve anlaşmanın gerçekleşmesi için hükümetin 631 milyon dolar ek vergi getirmesi gerektiğini söyledi.
Dar, hükümetin IMF programını uygulamaya karar verdiğini kaydetti.
Pakistan Merkez Bankası’nın döviz rezervi ise 2,9 milyar dolara geriledi. 5.6 milyar doları bankalarda bulunan ülkenin toplam döviz rezervi 8.5 milyar dolar civarında.
Pakistan, 2019’da varılan anlaşmanın değerli bir modülü olan IMF’den 1,17 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılmasını talep ediyor.
IMF ile anlaşma
Pakistan, 2019’da 39 ayda ödenmesi planlanan 6 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketi için IMF ile anlaştı.
Temmuz 2022’de tekrar tartışıldı ve IMF toplam kredi büyüklüğünün 6 milyar dolardan 7 milyar dolara çıkarıldığını duyurdu.
Varılan anlaşma kapsamında IMF, şartların yerine getirilmesi halinde Pakistan’a 1,17 milyar dolarlık kredi vereceğini açıkladı.
Dış borç 274 milyar dolar
Yaşanan siyasi krizler ve enflasyondaki artışın yanı sıra geçen yıl yaşanan sel felaketi ve enerji kesintisi ülke ekonomisi üzerindeki baskıyı artırdı.
Pakistan’ın ulusal borcu, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık yüzde 80’ine tekabül eden 274 milyar dolar civarında. Bu da ülkeyi ekonomik şoklara açık hale getiriyor.
İslamabad yönetimi bu mali yılda yaklaşık 30 milyar dolar dış borç ödemek zorunda.